Asbestemming

Welke mogelijkheden zijn er qua asbestemming?

Vanaf een maand na de crematie mogen de nabestaanden (de rechthebbenden) de as van hun dierbare ophalen bij het crematorium. De periode van een maand is wettelijk vastgelegd. Dat geeft u wat tijd om na te denken over de asbestemming. Bij asbestemming denkt men vaak als eerste aan het bewaren van de as van een dierbare in een traditionele urn. Maar urnen zijn er tegenwoordig in alle vormen, maten en vooral: materialen. Keramiek, metaal, glas, hout, noem maar op. Er zijn decoratieve urnen in de vorm van bijvoorbeeld een dier, een bloem, een kei of een druppel. Ook zijn er schemerlampen waarvan de voet een urn is. Zo kunt u een urn uitzoeken die bij u en uw overleden dierbare past. Een urn die als het ware als sieraad aan het interieur kan worden toegevoegd.

Maar er is nog veel meer mogelijk. U kunt ervoor kiezen om de as te bewaren in een zogenaamde water-urn of een aarde-urn. Deze urnen zijn bedoeld om buiten te plaatsen en zo de overledene langzaam “terug te geven” aan de natuur. De as in een aarde-urn werkt op deze manier als voedingsbodem voor bomen en planten. In onze showroom hebben wij een uitgebreid assortiment urnen voor u staan om te bekijken. Misschien heeft u er wel eens aan gedacht om de as van uw dierbare een andere asbestemming te geven. Uniek Monumenten heeft een uitgebreid assortiment aan assieraden. Een gedeelte van de as wordt dan in bijvoorbeeld een hanger of een ring verwerkt. Zo heeft u uw dierbare altijd dicht bij u.

Ook is het mogelijk om een deel van de as te verwerken in een fotolijst. Dit zijn lijstjes met een buisje waarin de as kan worden gedaan. Of wat dacht u van een metalen roos waarin wat as wordt bewaard? Verstrooien is uiteraard ook een optie. Dit kan op een stooiveld of op een andere dierbare plek. Zelfs op zee of vanuit een vliegtuig. Daar dit financieel niet voor iedereen is weggelegd, is er een alternatief: de asballon. Heeft u vragen over asbestemming of bent u nieuwsgierig geworden? Komt u dan gerust eens vrijblijvend langs in onze showroom om een kijkje te nemen.

Wij geven u graag antwoord op uw vragen.