Over ons

Type ruwe bolster blanke pit, is met zijn garage een begrip in Vlaardingen en omstreken. Met zijn hart van goud knipoogt hij regelmatig een rekening weg om niet alleen het autootje, maar vooral de chauffeur op de been te houden.

Aan zijn werkplaats zit een enorme showroom vast, die hij verpacht waarna er grafmonumenten in worden getoond. Vaak loopt hij er vanuit zijn werkplaats in rond en staat hij zelfs klanten te woord die om informatie verlegen zitten. Inderdaad, gewoon in zijn blauwe overall met smeervlekken.
Theo Buisman
* 26-04-1962        † 21-11-2014
Het gaat er immers om dat je voor mensen klaarstaat wanneer ze in nood zijn, niet of je een stropdas draagt.


Spijtig ziet hij dan ook toe vanaf de zijlijn hoe de zaak failliet gaat en de grafmonumenten door de executeur worden opgehaald.

Van de executeur koopt hij alle in beslag genomen monumenten op en plaatst deze terug in zijn showroom. Eigenhandig belettert hij in zijn werkplaats het natuursteen zodat de gedupeerde man zijn vrouw eindelijk op een waardige plek kan gedenken. Hij werkt hard om alle bestelde stenen alsnog te leveren, maar wordt dan genadeloos ingehaald door het noodlot. In de buurt van zijn geliefde werkplaats, vol met werk dat hij nog graag had willen doen, komt Theo volkomen onverwacht te overlijden. Hij was pas 52 jaar.

In de maanden na zijn overlijden, leren de twee oudste dochters van Theo hun vader van een totaal andere kant kennen. De werkplaats lijkt soms wel een condoleance-centrum; gevuld met klanten die de schok van zijn onverwachte overlijden verwerken door anekdotes te vertellen aan Marianne (31) en Sandra (26). Er wordt gehuild, maar nog vaker erg gelachen om alle herinneringen die aan hem worden opgehaald. In deze periode openbaart zich de overvolle agenda van Theo; mondelinge afspraken en beloftes in goed vertrouwen. Ze regelen een automonteur die alle werkafspraken van hun vader alsnog nakomt maar worden dan geconfronteerd met de nog 21 grafmonumenten, beloofd aan nabestaanden die hier al zo lang op wachten. Marianne en Sandra aarzelen geen moment. Die grafmonumenten komen er. En wel zo mooi mogelijk!

De bijzondere toekomst van Uniek Monumenten

Marianne en Sandra Buisman blijken hetzelfde DNA-gen van inlevings- en probleemoplossend vermogen als hun vader te bezitten. In de geest van Theo zetten ze zijn ingeslagen weg voort, maar al snel wordt hun eigen creativiteit aangewakkerd en leggen zij de huidige fundering van Uniek monumenten.

Tijdens het ontwerp van het grafmonument van Theo, wordt het de dochters pas echt goed duidelijk hoe veel een monument kan vertellen. Het monument van Theo bestaat uit twee sterke pilaren, omdat zo veel mensen altijd op hem konden bouwen. Eén pilaar laten ze onbewerkt; het staat symbool voor zijn ruwe bolster en no-nonsense karakter. De andere pilaar wordt glanzend gepolijst; symboliserend voor zijn zachte en lieve kant als partner, vader en opa. De oudste zoon van Marianne wil dat de koosnaam die opa voor hem had, ook op de steen komt. Dit leidt tot het ontstaan van de gedenk-keitjes; mooie steentjes waar trefwoorden op gezandstraald worden.

Het monument van Theo wordt eigenhandig in zijn geliefde werkplaats in elkaar gezet en beletterd door zijn directe nabestaanden; zij zijn de grondleggers van Uniek Monumenten.  

Marianne Buisman

“Ik weet uit ervaring hoe groot de troostende werking kan zijn wanneer het lukt om een dierbare passend te gedenken. Vertel me de herinneringen, vertel me over de karaktereigenschappen, vertel me alle liefhebberijen. Er is zo veel mogelijk! Door te werken met verschillende materialen natuursteen, het bewerken ervan, het plaatsen van ornamenten, het toevoegen van bijvoorbeeld houtsnippers, kwartsstenen of schelpen tot het lettertype, samen met u creëren we stap voor stap een gedenkplaats die persoonlijk is en troost biedt.

Niet alleen na een begrafenis, maar ook na een crematie. Ook hier geldt: er is zo veel mogelijk! Een water-urn geeft een watersporter terug aan zee, een aarde-urn werkt als voedingsbron voor bomen en planten in een geliefde tuin, een decoratieve urn creëert thuis een liefdevolle plek. Kom gerust langs om met me te praten en van gedachten te wisselen, ik trek daar graag alle tijd voor uit.”
 
Groot Vlaardingen_27